Rengöring av orientaliska mattor på ett enkelt och snabbt sätt

så tvättar och rengör du dina orientaliska mattor

Orientaliska mattor är en bra investering för inredningen av alla typer av rum. De har varit populära i århundraden och har använts i några av de finaste hemmen runt om i världen. Den senaste tiden har de blivit allt mer populära. Orientaliska mattor kan hålla i generationer om de rengörs och underhålls på rätt sätt.

Liksom för allt annat är det bästa sättet att hålla dem rena att inte smutsa ner dem. Men detta är naturligtvis inte realistiskt. Du måste rengöra dina orientaliska mattor regelbundet. För att begränsa hur ofta de behöver rengöras är det en bra idé att göra som japanerna. Ha inte på dig skorna inomhus. Om du inte har på dig skorna inomhus kan du verkligen begränsa hur ofta din matta kommer att behöva rengöras.

Även om du tar av dig skorna det är en bra idé att behålla strumporna på. Fettet på fötternas hud kan locka till sig smuts.

Rengöring av mattor

Medan regelbunden rengöring av dina mattor är en bra idé, kanske du vill begränsa hur ofta du gör detta. Med tiden kan rengöring av mattorna bryta ner de partiklar som håller ihop mattan. Grundregeln är att planera in en rengöring en gång om året, men du kanske vill kontrollera och se om det finns smuts som inte kan tas bort med en dammsugare.

Det finns två snabba sätt att se om en matta behöver rengöras. En metod är att lyfta upp mattan och klappa på den, om det lossnar ett dammmoln från mattan behöver den rengöras. En annan metod är att gnida kraftigt med handen på mattan och om din hand blir smutsig är det en bra idé att rengöra mattan.

Dammsuga mattan

Dammsugning en gång i veckan håller en matta ren och minskar jobbet och ger dig mer tid till att ta en tupplur. Små mattor kan tas ut och piskas med en kvast eller gammaldags mattpiskare för att få bort dammet från mattan.

Medan det finns gott om ansedda mattrengöringsfirmor som ger bra service till rimligt pris, kan du rengöra dina orientaliska mattor själv. Det här jobbet är faktiskt ganska enkelt. Det finns några få enkla steg som du bör följa för att rengöra en matta. Starta processen genom att ta ut mattorna och placera dem på en plastduk. Uppfarten och garaget är bra ställen för att rengöra dina mattor. Starta rengöringsprocessen genom att dammsuga båda sidor.

Anlita Flyttstädning Stockholm för professionell mattrengöring

Tvätta mattan

Denna rengöringsprocess kräver en hink, ett milt flytande tvättmedel, en mjuk borste och några handdukar. Du kan använda diskmedel eller mattrengöringstvål. Hinken skall vara halvfylld med rumstempererat vatten, det rekommenderas inte att använda varmt vatten. Se till att du aldrig låter ammoniak eller blekmedel komma i kontakt med dina mattor. Dessa kemikalier kommer att förstöra dina mattor.

Det första du bör göra är att kontrollera färgen för att se till att den inte kommer att fälla. Fukta helt enkelt en handduk med tvålvatten från hinken och gnid med den fuktiga handduken över mattan. Om ingen färg fastnar på handduken är det säkert att rengöra mattan.

Använd borsten och tvålvatten och skrubba mattan i en linjär rörelse. Låt tvålen göra jobbet. Om du endast använder vatten kommer inte mattorna att bli riktigt rena. Använd borsten och låt mattan bli ordentligt blöt.

När de största områdena på mattan är klara ska du rengöra fransarna. Fransar som inte är ordentligt rengjorda kan göra att en matta ser smutsig ut även om resten av den är ren.

Skölja mattor

Nästa steg är att skölja ur mattan. Använd en slang eller rena våta handdukar och ta bort all tvål från mattan. Låt sedan denna sida torka och upprepa processen på andra sidan.

När båda sidorna är klara bör du köra en våt- och torrdammsugare över mattan för att ta bort så mycket fukt som möjligt. Bli inte förvånad om du känner en svag doft som kommer från mattan när du rengör den. Detta är helt enkelt lukten av våt ull. Många bra mattor är tillverkade av 100% ull.

Om du följer dessa steg blir reningsprocessen enkel och du kommer att spara de pengar som du skulle ha betalat till en specialist. När orientaliska mattor i hög kvalitet är ordentligt rengjorda håller de under mycket lång tid. Fina mattor är i själva verket bra familjeklenoder.