Julstäda – Så städar du upp inför julen

allt om julstäda runt jul och nyår för att få ett rent hem igen

Bästa tipsen för julstädet

Eftersom julhelgen är en så pass stressig period på grund av alla fester, firande och shopping, är det vissa saker som lätt glöms bort. Som att julstäda. Och eftersom temperaturen visar på minus samt ditt immunförsvar lider på grund av allt firande, så är det dessutom lätt att bli sjuk. Vid tider som dessa kan det vara bra att ha några trick i rockärmen som kan se till att ditt hus hålls oklanderligt och ditt liv blir enklare genom att julstäda.

5-i-topp bästa julstädningstipsen

  1. Om du har gäster på besök och känner dig generad på grund av kalkbeläggningarna runt dina kranar, som du kanske fått för att du bor i ett område med hårt vatten, så kan du dränka lite bomull i citronjuice, linda runt kranen efter att du kollat upp att den inte är pläterad, och sedan täcka över med en plastpåse som du fäster med ett snöre eller gummiband. Lämna påsen på över natten och skrubba sedan kranen med en gammal tandborste för ett glänsande rent resultat.
  2. Toaletten kan också påverkas av dessa beläggningar och för att ta bort dessa, häll lite bubblande Cola i toaletten och låt vara en timme innan du spolar. Om beläggningarna är särskilt envisa återupprepa behandlingen och skrubba toaletten innan du spolar denna gång.
  3. Den stora julskinkan kan ge allvarliga konsekvenser för din ugn och bakplåtar. Ett sätt att få bort envis smuts är att hälla på lite bakpulver på din bakplåt eller på smutsen i ugnen, och sedan lite vitvinsvinäger. Låt verka i cirka 30 minuter och torka sedan av.
  4. Om du inte har något bakpulver eller vinäger hemma så kan du använda mjukmedel och kokande vatten för att rengöra smutsiga bakplåtar. Fyll helt enkelt upp plåten med kokande vatten och häll i lite mjukmedel, låt sedan verka i 30 minuter till en timme och skölj därefter av.
  5. Hår från husdjuren kan lukta illa och fastna på soffor och mattor. För en snabb och lätt uppstädning använd en blöt gummihandske på området. Håret bör fastna på handsken istället, men om det inte fungerar kan du använda silvertejp om håret sitter fast ordentligt.

Bakterieöverföring

Ett av de mest allvarliga och vanliga sjukdomstillstånden under festliga högtider är matförgiftning. Detta p.g.a. att det är en av de få tidpunkter som hela stora familjer samlas för att äta tillsammans. Det är svårt att laga mat för ett stort antal personer och det kan hända att stora kalkonstekar inte blir fullt genomstekta, något som vissa personer är väldigt känsliga emot. Inte bara det att det stressas då man tillagar maten, det är också nu som bakterieöverföringar lätt inträffar. Detta är viktigt när du ska julstäda.

E.coli och Salmonella – Undvik genom att julstäda

Det mest vanliga exemplet på det är att kött kommer i kontakt med en köksbänk eller en skärbräda och det området sedan bara torkas av med en svamp eller trasa och med endast vatten. Resultatet blir att ytan inte rengjorts ordentligt och om ytan sedan kommer i kontakt med någon annan mat så kan det resultera i en bakterieöverföring som kan orsaka matförgiftning.

Även om man använder ett rengöringsmedel för kök så kan svampen fortfarande samla på dig farliga bakterier såsom E.coli och Salmonella. Detta eftersom svampar är gjorda av mikrofibrer som är designade för att suga upp vätska och smuts istället för att blockera ut det så som icke porösa material gör. Ibland kan man också av en olyckshändelse blanda ihop svampen eller trasan som man använder till att torka av ytor i köket med den som man använder då man diskar. Resultatet blir då att all din disk blir infekterad av eventuella bakterier.

För att undvika bakterieöverföring följ dessa tips: Det bästa vore om du kunde ha olikfärgade svampar och trasor för att torka av kontra att diska. Se till att du har en skärbräda för kött och en för grönsaker och försök att ögonblickligen rengöra områden där du hanterat mat. Om du av misstag har använt fel svamp eller trasa, eller helt enkelt bara vill vara säker på att alla elaka bakterier är utrotade, kör dem i mikrovågsugnen i några minuter.